Uitreiking Buma Boy Edgar Prijs 2020 tijdens bijzondere concertavond

Ack van Rooyen. Foto: Joke Schot

Op dinsdag 15 december 2020 ontvangt bugelspeler en trompettist Ack van Rooyen de Buma Boy Edgar Prijs 2020 in TivoliVredenburg, Utrecht. Ack van Rooyen zal tijdens ‘zijn’ concertavond samenspelen met het gerenommeerde Metropole Orkest. De belangrijkste Nederlandse prijs voor jazz en geïmproviseerde muziek bestaat verder uit de bronzen sculptuur ‘John Coltrane’ van Jan Wolkers en een geldbedrag van € 12.500.

Update 14 december 2020:
De uitreiking van de Buma Boy Edgar Prijs 2020 en het concert van Ack van Rooyen met het Metropole Orkest kun je vanaf 20:00 uur live bekijken via een stream.

Ack van Rooyen (Den Haag, 1930) is de belichaming van de kleurrijke Nederlandse jazzgeschiedenis. Zijn bijdrage als solist aan de Nederlandse en internationale jazzorkesten leest als een overzicht van grote jazzensembles waarin traditie en vakmanschap op handen worden gedragen. Hoe passend is daarom een uitreikingsavond waarbij Ack van Rooyen – omringd door topmusici van het Metropole Orkest – oud en nieuw werk uitvoert op een wijze die Van Rooyen kenmerkt volgens het juryrapport: ‘Met zijn herkenbare, subtiele klank schept Van Rooyen miniaturen die de luisteraar meevoeren en lange tijd bijblijven.’ 

De uitgevaardigde coronamaatregelen zijn van grote invloed geweest op de organisatie van deze concertavond. Met als belangrijkste gevolg de verschuiving van locatie van Bimhuis naar TivoliVredenburg. Om – ondanks deze maatregelen – toch een breed en groot publiek te laten genieten van de uitreikingsavond is besloten in plaats daarvan de gehele concertavond live te streamen. Er kan helaas geen publiek bij aanwezig zijn.

De stukken die tijdens de concertavond worden gespeeld staan op het album Then and Now van Ack van Rooyen met het Metropole Orkest dat in december verschijnt. Een groots album bedoeld als ode aan Van Rooyens ruim zeventigjarige jazzcarrière en die van zijn overleden broer Jerry.

Jury van de Buma Boy Edgar Prijs 2020
Norbert Kögging, voorzitter (Directeur Jazz Maastricht)
Loes Rusch, secretaris (Muziekwetenschapper, Universiteit Utrecht en conservatoria van Amsterdam en Den Haag)
Liesbeth Beeftink (Manager Marketing & Communicatie LantarenVenster, Rotterdam)
Wijnand Honig (Hoofd Kunst en Cultuur NTR, Hilversum)
Rudie Kagie (Journalist en schrijver, Amsterdam)

Buma Boy Edgar Prijs
De Buma Boy Edgar Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een musicus, die zich reeds geruime tijd onderscheidt door zijn opmerkelijke verdienste op creatief gebied, waarmee hij of zij een waardevolle bijdrage levert, of heeft geleverd, aan de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde muziekscene. De Buma Boy Edgar Prijs 2020 wordt mede mogelijk gemaakt door Buma Cultuur (hoofdsponsor), het BIMHUIS, North Sea Jazz en VPRO Vrije Geluiden. De Boy Edgar Prijs Tournee wordt financieel ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds en Fonds Podiumkunsten. Voor het mogelijk maken van de uitreikingsavond in deze turbulente coronatijden is Stichting Boy Edgar Prijs bijzondere dank verschuldigd aan TivoliVredenburg en het Metropole Orkest. Buma Cultuur promoot namens Buma/Stemra muziek uit Nederland. De samenwerking met de Boy Edgar Prijs onderstreept het belang van het in de spotlights zetten van buitengewoon muziektalent in Nederland.

Voor meer informatie en verzoeken voor interviews, gelieve contact op te nemen met Dorothée van Hooff, projectmanager Stichting Boy Edgar Prijs, info@boyedgarprijs.nl / t. 06-21 20 36 99. Gelieve bij publicatie de naam Buma Boy Edgar Prijs en Boy Edgar Prijs Tournee correct en volledig te vermelden.