Pierre Courbois 2008

In 2008 werd de VPRO Boy Edgarprijs toegekend aan slagwerker Pierre Courbois. De prijs werd uitgereikt op 19 mei van dat jaar door politicus  Jan Marijnissen.

pierre-en-jan-300x214

 

 

 

 

 

Juryrapport VPRO/Boy Edgar Prijs 2008

De jury van de VPRO/Boy Edgar Prijs 2008 heeft het genoegen dit jaar het oeuvre te bekronen van
slagwerker, componist en bandleider Pierre Courbois
De jury is van mening dat Courbois zich de afgelopen vijftig jaar op indrukwekkende manier heeft onderscheiden als melodieus en muzikaal drummer – altijd op perfect gestemde trommels – met een manier van spelen waarin altijd het thema en akkoordenschema van de stukken doorklonk. Zijn gebruik van aan andere culturen ontleende oneven maatsoorten heeft het ritmische vocabulaire van de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek aanzienlijk uitgebreid. Hij is in ons land de onbetwiste meester in de onderschatte kunst van het spelen met brushes, die hij in zijn jonge jaren van Kenny Clarke persoonlijk heeft geleerd.

Ook op andere gebieden heeft Courbois zich altijd een vernieuwer getoond. Begin jaren ’60 was hij een van de eerste Nederlandse musici die vrij gingen improviseren, in samenwerking met geestverwanten als Gunter Hampel en Willem Breuker, en tien jaar later was hij een van de pioniers van de jazzrock, met zijn groep Association P.C., waarmee hij beroemde Amerikaanse acts als Weather Report voor was. In deze periode kwam zijn vernuftige en smaakvolle gebruik van elektronica tot bloei.
Dankzij een voortdurende nieuwsgierigheid naar mogelijkheden om het slagwerk expressiever te maken, heeft Pierre Courbois het instrumentarium verrijkt met één van de eerste drumsynthesizers, en andere uitvindingen als het dubbele bassdrumpedaal. Door het inzetten van Balinese gongs en Aziatische toonsoorten maakte hij in de jaren ’80 al wereldmuziek avant la lettre.

Met zijn krachtige en virtuoze spel heeft hij er sterk toe bijgedragen dat de jazz zich ook in ons land ontwikkelde als ware groepsmuziek, waarin niemand een dienende rol speelt. Zijn welsprekende bijdragen aan collectieve improvisaties vormen tot op de dag van vandaag een onmisbaar onderdeel van formaties als het Waterland Trio en het duo met pianist Polo de Haas.
Ook na zijn terugkeer naar de akoestische, meer gestructureerde jazz, in de jaren ’90, is Courbois altijd een groot en uniek stilist gebleven, getuige zijn huidige Vijfkwarts Sextet, waarin alle mogelijkheden om te swingen in die maatsoort worden uitgebuit in frisse, originele en meeslepende composities.
Pierre Courbois is kortom één van de belangrijkste vormgevers van de moderne Nederlandse jazz, een vooraanstaand ambassadeur daarvan in het buitenland, en een belichaming van de creatieve geest die de muziek kenmerkt. De jury wenst hem nog vele jaren waarin hij zijn aanstekelijk speelplezier op de luisteraar mag overbrengen.

Namens de jury van de VPRO/Boy Edgar Prijs 2008,
Walter van de Leur, voorzitter Frank van Herk, secretaris

De jury van de VPRO/Boy Edgar Prijs 2008 bestond uit:
Dineke Bogchelman (programmeur, Hot House Leiden),
Frank van Herk (recensent, De Volkskrant),
Walter van de Leur (hoogleraar jazz, UvA),
Jacques Los (recensent, Draaiomjeoren.com),
Frank Slijpen (hoofd publiciteit, Bimhuis).

website Pierre Courbois

video’s van de avond van de prijsuitreiking