Buma Boy Edgar Prijs 2016 voor Wilbert de Joode

Buma Boy Edgar Prijs 2016 voor bassist en improvisator
Wilbert de Joode

De Buma Boy Edgar Prijs, de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, is toegekend aan bassist en improvisator Wilbert de Joode.
Onderdeel van de prijs is een door De Joode zelf samen te stellen concertavond op 7 december 2016 in het Bimhuis. Bij die gelegenheid zal hem de prijs, bestaande uit een geldbedrag van
€ 12.500 en een plastiek van Jan Wolkers, worden overhandigd.
VPRO zal verslag van de avond doen op NPO Soul & Jazz en op www.vrijegeluiden.nl.
(foto Sara Anke Morris)

Contrabassist Wilbert de Joode staat bekend als een van de grote specialisten op het  gebied van de collectieve improvisatie en ‘instant  composing’, het ter plekke creëren van muziek die nooit eerder heeft geklonken. Als autodidact op zijn instrument valt hij op door zijn eigenzinnigheid, klankvoorstellingsvermogen en enorme muzikale vocabulaire. Hij heeft een herkenbaar eigen geluid ontwikkeld op de contrabas, onder andere door darmsnaren te gebruiken. De Joode geldt als een vrije sterke geest, die altijd verder blijft zoeken, risico’s neemt en vanuit  het ‘niets’ kan starten, zonder het ego te laten prevaleren. Deze kwaliteiten maken hem een veel gevraagd muzikant en componist.
De Joode is bassist in bekende Nederlandse improvisatie-groepen, zoals het Ab Baars Trio, het Eric Boeren Kwartet, Bik Bent Braam, Trio BraamDeJoodeVatcher en de ensembles van Ig Henneman. Daarnaast speelt hij met prominente buitenlandse musici, waaronder Hamid Drake, Charles Gayle, William Parker, Ken Vandermark en  Alexander von Schlippenbach. Behalve uitvoerend musicus is Wilbert de Joode medeoprichter en lid van de artistieke commissie van stichting DOEK: collectief van toonaangevende Nederlandse improvisatoren en (inter)nationaal platform voor improvisatiemuziek.  Naast zijn samenwerking met musici, werkte De Joode ook met dansers en beeldend kunstenaars, waaronder de Amerikaanse danser Michael Schumacher.

Uit het juryrapport:

“De Joode is autodidact; een steeds zeldzamer fenomeen in de geïmproviseerde muziek. Zijn muzikale zelfstudie staat volledig in het teken van een fascinatie voor klankkleur en akoestiek. (…) Hij heeft een uitgebreid vocabulaire en een zeer goed oor voor de muzikale mogelijkheden van een bepaalde klank, op een bepaald ogenblik, in een bepaalde ruimte.

De jury prijst (…) het samenspel van Wilbert de Joode, een kwaliteit die zo essentieel is voor de vrije geïmproviseerde muziek. Hij is, meer dan menig ander Nederlands improvisator, vooral een luisteraar, en zijn reactievermogen en muzikale wendbaarheid zijn uitdrukkingen van zijn ideeënrijkdom. De Joode is een spons en membraan tegelijkertijd (…)

(…) een lichtend voorbeeld voor jonge muzikanten, als ook een scharnierpunt tussen de pioniers van de geïmproviseerde muziek en een internationale gemeenschap van jonge muzikanten (…)

Wilbert de Joode is een scheppende kracht in een traditie die geen traditie wil zijn (…) Voor De Joode geldt bij uitstek dat muzikale creativiteit en de uitkomsten daarvan de facto een proces, nooit een definitief eindpunt zijn.”

De jury van de Buma Boy Edgar Prijs 2016 bestaat uit:
Floris Schuiling, voorzitter (musicoloog, universiteiten van Utrecht en Amsterdam)
Ron Ruiten, secretaris (geluidstechnicus Bimhuis, bestuurslid Zaal 100)
Ben Taffijn (journalist draaiomjeoren.com, hoofdredacteur nieuwenoten.nl)
Coen de Jonge (hoofdredacteur Jazzbulletin, redacteur Jazzism)
Eddy Westveer (bestuurslid Porgy en Bess, fotograaf)

De prijs en de historie
De Buma Boy Edgar Prijs wordt uitgereikt aan een musicus die zich reeds geruime tijd onderscheidt door zijn opmerkelijke verdienste op creatief gebied ter verlevendiging van de Nederlandse jazz en geïmproviseerde   muziek. De organisatie van de prijsuitreiking en de daaraan verbonden concertavond ligt in handen van de Stichting Boy Edgarprijs in samenwerking met het Bimhuis.

De prijs is geïnitieerd in 1963 onder de naam Wessel Ilckenprijs en werd in 1980 omgedoopt tot Boy Edgarprijs. Vanaf 1992 ging de prijs verder als VPRO Boy Edgarprijs. Sinds 2014 heet de prijs Buma Boy Edgar Prijs. Recente winnaars zijn Yuri Honing (2012), Oene van Geel (2013), Jeroen van Vliet (2014) en Tineke Postma (2015).

Meer informatie over de prijs, biografie en fotomateriaal van Wilbert de Joode, het volledige juryrapport en een overzicht van eerdere winnaars zijn te vinden op deze website, maar ook in deze PERSMAP.

De Buma Boy Edgar Prijs 2016 wordt mede mogelijk gemaakt door Buma Cultuur (hoofdsponsor), door Sena en door North Sea Jazz. VPRO Vrije Geluiden is mediapartner.

Voor meer informatie en verzoeken voor interviews, gelieve contact op te nemen met
Anneke Moors, projectcoördinator.
info@boyedgarprijs.nl
t. 06 – 28 43 55 42

logoblok-smal