Persbericht 23 juni 2017

Persbericht 23 juni 2017, Rotterdam

Buma Boy Edgar Prijs 2017 voor pianist, blazer en componist Martin Fondse

De Buma Boy Edgar Prijs, de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, is toegekend aan pianist, blazer, componist en arrangeur Martin Fondse. 

Onderdeel van de prijs is een door Fondse zelf samen te stellen concertavond op 6 december 2017 in het Bimhuis. Bij die gelegenheid zal hem de prijs, bestaande uit een geldbedrag van € 12.500 en een plastiek van Jan Wolkers, worden overhandigd. VPRO zal verslag van de avond doen op NPO Soul & Jazz en op www.vrijegeluiden.nl. (foto Krijn van Noordwijk)

Martin Fondse (1967) speelt piano en vibrandoneon (de barokke versie van de melodica) en geniet daarnaast bekendheid als componist en arrangeur van jazz en hedendaagse muziek.

Hij heeft een voorkeur voor grote bezettingen en vormde diverse eigen ensembles, zoals het Martin Fondse Oktemble, de Groove Troopers en het Starvinsky Orkestar (later het Martin Fondse Orchestra of MFO).
Martin Fondse speelt veelal eigen composities, variërend van solostukken tot werken voor symfonieorkest. Zijn muzikale speelveld reikt van cartoonachtige muziek en traditioneel bigband repertoire tot muziek met invloeden uit diverse windstreken, moderne dansmuziek en klassieke muziek. Kenmerkend is de eigen, narratieve en humoristische stijl. In zijn eigen ensembles figureren vaak jonge talenten naast ervaren krachten.

Internationaal werkte hij in recente jaren intensief samen met de Braziliaanse ster Lenine, Peter Erskine & Doudou N’Diaye Rose en Matthew Herbert en dirigeerde hij Orquestra Tom Jobim (BR).
In Nederland ging hij langlopende samenwerkingen aan met Eric Vloeimans, Mete Erker, Eric van der Westen en Remy van Kesteren. Van 2015 – 2017 was hij artistiek leider van het Sena Nationaal Jeugd Jazz Orkest; ook ontving hij (inter)nationale onderscheidingen voor zijn orkestraal werk en zijn filmmuziek.

Uit het juryrapport:

“Martin Fondse verdient de prijs voor zijn veelzijdige en kleurrijke bijdrage aan de Nederlandse jazz- en muziekscene, om zijn talrijke ensembles, zijn composities en arrangementen, de bijdragen aan film en theater en voor zijn rol als motivator, inspirator en mentor voor talloze jonge musici en bezettingen.”

“Martin Fondse is al van jongs af aan op zoek naar klank en timbre, niet alleen in harmonisch perspectief, maar ook in bezettingen, instrumentatie en keuzes van musici en hun achtergrond. Hij verbindt muziekwerelden … “

“Als toetsenist, en recent vaak als vibrandoneonist, valt de omnivore muzikale geest van Fondse op. Voor hem bestaan geen grenzen tussen genres als klassieke muziek, jazz, latin en world.”

“De jury roemt zijn ‘artistieke footprint’ – de artistieke prestaties van deze instrumentalist, componist, arrangeur, programmeur en orkestleider. Opvallend zijn Fondse’s creatieve arrangeer- en componeerkwaliteiten. Hij heeft een eigen narratieve humoristische stijl […] poëtisch, invoelend, delicaat. Fondse doet meer dan instrumenteren: hij tilt composities boven stijl en genre uit. “

“De jury roemt Martin Fondse als een verbinder. Door zijn muziek, door zijn gedrag, door zijn humor en door een positieve kijk op leven en toekomst. En niet in het minst door zijn motiverende rol voor een nieuwe generatie van gevorderde amateurs, semi-profs en jonge talenten…”

De jury van de Buma Boy Edgar Prijs 2017 bestaat uit:
Amanda Kuyper, voorzitter (muziekredacteur NRC, Amsterdam)
Guy van Hulst, secretaris (programmeur jazz & nieuwe muziek TivoliVredenburg, Utrecht)
Chris Weeda (opname technicus, Amsterdam)
Marcel Roelofs (programmeur ZomerJazzFietsTour, Groningen)
Shane Burmania (programmeur Korzo, Den Haag en Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam)

De prijs en de historie

De Buma Boy Edgar Prijs wordt uitgereikt aan een musicus die zich reeds geruime tijd onderscheidt door zijn opmerkelijke verdienste op creatief gebied, waarmee hij of zij een waardevolle bijdrage levert aan de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek. De prijs is bedoeld voor een musicus, die in het hier en nu geldt als een spilfiguur in het veld.

De organisatie van de prijsuitreiking en de daaraan verbonden concertavond ligt in handen van de Stichting Boy Edgar Prijs in samenwerking met het Bimhuis.

De prijs is geïnitieerd in 1963 onder de naam Wessel Ilckenprijs en werd in 1980 omgedoopt tot Boy Edgar Prijs. Vanaf 1992 ging de prijs verder als VPRO Boy Edgar Prijs. Sinds 2014 heet de prijs Buma Boy Edgar Prijs. Recente winnaars zijn Wilbert de Joode (2016), Tineke Postma (2015), Jeroen van Vliet (2014), Oene van Geel (2013) en Yuri Honing (2012).

De Buma Boy Edgar Prijs 2017 wordt mede mogelijk gemaakt door Buma Cultuur (hoofdsponsor), door Sena Performers, door het Bimhuis en door North Sea Jazz. VPRO Vrije Geluiden is mediapartner.

Informatie over de prijs, biografie en fotomateriaal van Martin Fondse, het volledige juryrapport en een overzicht van eerdere winnaars zijn te vinden op deze site, en ook in deze PERSMAP

Voor meer informatie en verzoeken voor interviews, gelieve contact op te nemen met
Anneke Moors, projectcoördinator Buma Boy Edgar Prijs
info@boyedgarprijs.nl / t. 06 – 28 43 55 42

logoblok-smal