Juryrapport Buma Boy Edgar Prijs 2017 Martin Fondse

Juryrapport Buma Boy Edgar Prijs 2017 Martin Fondse

De Buma Boy Edgar Prijs 2017, de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, wordt dit jaar toegekend aan de pianist, blazer, componist en arrangeur Martin Fondse (Bergen op Zoom, 20 februari 1967).
De prijs bestaat uit een beeld van Jan Wolkers en 12.500 euro. Martin Fondse verdient de prijs voor zijn veelzijdige en kleurrijke bijdrage aan de Nederlandse jazz- en muziekscene, om zijn talrijke ensembles, zijn composities en arrangementen, de bijdragen aan film en theater en voor zijn rol als motivator, inspirator en mentor voor talloze jonge musici en bezettingen.

Uit de rijke en diverse Nederlandse jazzscene kwam de jury dit jaar vrij snel tot een unanieme keuze voor Martin Fondse. De jury roemt zijn ‘artistieke footprint’ – de artistieke prestaties van deze instrumentalist, componist, arrangeur, programmeur en orkestleider.

Met zijn octet, ‘De Achtbaan’, later omgedoopt tot het Martin Fondse Oktemble, zet hij vanaf de jaren 90 de toon: vanaf die tijd bestaan zijn ensembles zelden uit minder dan acht musici. De Groove Troopers is een kleine bigband, waarmee hij een weg zoekt tussen het traditionele bigband-repertoire en de moderne beats van de dansmuziek van de 21ste eeuw. In het Starvinsky Orkestar (later: Martin Fondse Orchestra) verkent hij de grenzen tussen de klassieke muziek en de jazz.

Martin Fondse is al van jongs af aan op zoek naar klank en timbre, niet alleen in harmonisch perspectief, maar ook in bezettingen, instrumentatie en keuzes van musici en hun achtergrond. Hij verbindt muziekwerelden en geeft een geheel eigen dimensie aan de inmiddels uitgeholde term crossover.
Opvallend zijn Fondse’s creatieve arrangeer- en componeerkwaliteiten. Hij heeft een eigen narratieve humoristische stijl.  En wat is het allemaal poëtisch, invoelend, delicaat. Als componist en ‘recomposer’ gaat zijn brede aandacht niet zelden uit naar grote bezettingen, vanwege zijn nieuwsgierigheid naar de klankmogelijkheden die dit oplevert.
Bewust gebruiken we de term ‘recomposer’ en benadrukken we hier zijn bijzondere kwaliteit als arrangeur, omdat Fondse meer doet dan instrumenteren: hij tilt composities boven stijl en genre uit. Niet zelden voorzag hij als vriendendienst composities van diverse bekende Nederlandse jazzmusici van zijn muzikale en artistieke signatuur. En dan zijn er de bijzonder mooie soundtracks die hij maakte voor animatiefilms, zoals Vent,  Pecker!, Fallin’ Floyd, Auditie  en  Phantom of the Cinema (Nederlandse inzending voor de Oscars 2009).

Als toetsenist, en recent vaak als vibrandoneonist, valt de omnivore muzikale geest van Fondse op. Voor hem bestaan geen grenzen tussen genres als klassieke muziek, jazz, latin en world. Diverse eigen projecten kwamen de afgelopen vijfentwintig jaar voor het voetlicht: opdrachten voor het Koninklijk Concertgebouworkest, Holland Symfonia, Metropole Orkest en voor de Big Band Hessischer Rundfunk.
Genoemd moet worden de nauwe samenwerking met trompettist Eric Vloeimans, met wie hij in 2012 een Edison Award Jazz National ontving en met de Braziliaanse zanger Lenine. Bijzonder is wat Fondse voor harpist Remy van Kesteren heeft betekend als componist, toetsenist en producer. Rosefire was een geprezen programma van Fondse met zangeres Tania Kross, trompettist Eric Vloeimans en het Matangi Quartet.

Tot slot roemt de jury Martin Fondse als een verbinder. Door zijn muziek, door zijn gedrag, door zijn humor en door een positieve kijk op leven en toekomst. En niet in het minst door zijn motiverende rol voor een nieuwe generatie van gevorderde amateurs, semi-profs en jonge talenten; als docent, mentor, leider van XL Jazz, BEAM Orchestra en meest recent van het Sena National Youth Jazz Orchestra waarbij hij als artistiek directeur jonge musici inspireerde.

Namens de jury,

Amanda Kuyper en Guy van Hulst

De jury van de Buma Boy Edgar Prijs 2017 bestaat uit:
Amanda Kuyper, voorzitter  (muziekredacteur NRC, Amsterdam)
Guy van Hulst, secretaris  (programmeur jazz & nieuwe muziek TivoliVredenburg, Utrecht)
Chris Weeda  (opname technicus, Amsterdam)
Marcel Roelofs  (programmeur ZomerJazzFietsTour, Groningen)
Shane Burmania  (programmeur Korzo, Den Haag en Muziekgebouw aan ‘t IJ, Amsterdam)