Ferdinand Povel 2011

In 2011 werd de VPRO Boy Edgarprijs toegekend aan saxofonist Ferdinand Povel. De prijs werd uitgereikt op 16 mei 2011 in het Bimhuis in Amsterdam door Hans van Beeren.

povelboyedgar659x659

(foto Cees van de Ven)

Juryrapport VPRO/Boy Edgar Prijs 2011

De jury van de VPRO/Boy Edgar Prijs 2011 heeft besloten de prijs toe te kennen aan
Ferdinand Povel, tenorsaxofonist, docent.

De VPRO/Boy Edgar Prijs wordt jaarlijks toegekend aan een instrumentalist, componist, arrangeur of orkestleider op het gebied van de jazz en geïmproviseerde muziek, die zich reeds lange tijd onderscheidt door zijn/haar actieve, initiërende en vooral oorspronkelijke rol.

De jury kent de VPRO/Boy Edgar Prijs dit jaar toe aan een musicus die als instrumentalist al veertig jaar een zeldzaam hoog niveau haalt. Zowel in binnen- als in het buitenland zijn velen het erover eens dat Ferdinand Povel een uitmuntend saxofonist is. Povel is een verfijnd stilist die een aansprekend breed geluid koppelt aan een vloeiende, melodieuze manier van soleren. Zijn improvisaties zijn helder gestructureerd en toegankelijk zonder dat ze daarbij aan avontuurlijkheid inboeten. Povel is een inventief musicus die binnen het kader van de hardbop in staat is gebleken met onverminderd elan en enthousiasme op het hoogste niveau te blijven presteren. Opmerkelijk veel goede saxofonisten zijn door Povel geïnspireerd en opgeleid.

Zijn kwaliteiten zijn zeker ook in het buitenland opgemerkt. De lijst van musici met wie Povel heeft gespeeld, leest als een wie is wie in de jazz: Dexter Gordon, Sarah Vaughan,  Philly Joe Jones, Maynard Ferguson, Kenny Clarke, George Gruntz, Tete Montoliu, Woody Shaw, Jimmy Knepper, en in Nederland: Boy Edgar, Frans Elsen, John Engels, Wim Overgaauw, Cees Slinger, Piet Noordijk, en Rob Madna.

Naast Povels vermogen om virtuositeit volstrekt vanzelfsprekend en navolgbaar te laten klinken, waardeert de jury in het bijzonder zijn artistieke integriteit. In zijn lange loopbaan is Povel nooit gegaan voor gemakkelijk commercieel succes. Hij is door  zijn toewijding en de serieuze opvatting van zijn taak als musicus een blijvende waarde in de jazz gebleken. Mede omdat zijn bescheiden karakter hem niet toestaat zich naar de voorgrond te dringen leek het er soms op dat Povel enigszins uit beeld was verdwenen. Al die tijd heeft hij echter onverminderd doorgewerkt aan de verfijning van zijn ambacht en aan uitbreiding van zijn mogelijkheden als musicus, waarvoor hij vreemd genoeg maar weinig is onderscheiden.

De jury bestond uit
Ruud van Dijk – adjunct directeur Conservatorium van Amsterdam, hoofd jazzafdeling
Mischa Andriessen – schrijver, journalist voor o.a. De Telegraaf, www.jazzenzo.nl en Jazzmozaïek
Paul Harvey – radio producer/programmamaker
Armand Serpenti – onderzoeker/publicist/programmamaker o.a. Trouw, VPRO Gids, Vrije Geluiden
Mirjam Visser – programmeur Stichting Jazz in Groningen

website Ferdinand Povel

Video’s van de avond van de prijsuitreiking.