Biografie winnaar 2014 Jeroen van Vliet

Jeroen van Vliet, 2014.Biografie Jeroen van Vliet
Jeroen van Vliet (1965) staat bekend als een van de meest lyrische jazzpianisten van Nederland, een meester van de nuance en subtiliteit. 
Een musicus en componist die een sterk gevoel voor melodie en harmonie combineert met avontuur en experiment.
Hij maakte naam in de groepen van saxofonist Paul van Kemenade en bassist Eric van der Westen, en speelde met zijn Fender Rhodes vanaf het begin een onderscheidende rol in Eric Vloeimans’ Gatecrash.
Na zijn North Sea Jazz Compositieopdracht in 2008 creëerde hij meer ruimte voor eigen projecten, zowel solo als voor zijn groepen Estafest (met violist Oene van Geel, gitarist Anton Goudsmit en saxofonist Mete Erker) en OGU (met gitarist Bram Stadhouders en drummer Etienne Nillesen). Cd-uitgaven van deze groepen oogstten uitsluitend lovende kritieken.

Op negentienjarige leeftijd valt Jeroen van Vliet op, als hij de eerste prijs én de solistenprijs wint op het Friese Middelsee Jazztreffen. Drie jaar later, in 1988, gebeurt dit nogmaals tijdens het Meervaart Jazzconcours in Amsterdam. In de jaren negentig wordt hij bekend door zijn rol in de groepen van altsaxofonist Paul van Kemenade en van bassist Eric van der Westen.

De afgelopen tien jaar maakt Van Vliet naam met verschillende bands, waaronder Gatecrash van trompettist Eric Vloeimans. Deze groep, waarin hij Fender Rhodes speelt en gebruik maakt van elektronica, wint in 2007 een Edison voor de CD Gatecrashin’. Gatecrash alsook de variant Kytecrash, waarbij de groep de samenwerking met Kyteman en de zijnen aangaat, toert intensief in binnen- en buitenland.

In 2008 sleept Van Vliet de North Sea Jazz Compositieopdracht in de wacht. Hij formeert de groep Sikeda, een bezetting van cello, contrabas, drums, synthesizers, percussie en veel elektronica, waar hij alle kanten mee op kan. De CD Thin Air die naar aanleiding hiervan tot stand komt, wordt genomineerd voor een Edison.

In 2008 vormt Van Vliet samen met topimprovisatoren Oene van Geel (altviool), Anton Goudsmit (gitaar) en Mete Erker (saxofoon) het energieke, eigenwijze collectief Estafest. Ook hier passeren composities van Van Vliet de revue en wordt het avontuur opgezocht. Na de bejubelde debuut (live) CD in 2011, volgt in 2014 het eerste studioalbum Eno Supo dat het kwartet meteen een showcase oplevert op de internationale jazzbeurs Jazzahead in Bremen.
In september j.l. voerde hij  De Zeelandsuite 2014 uit op 6 buitenlokaties in Zeeland!
met saxofomnisten Joris Roelofs, Joris Posthumus , Mete Erker, gitarist Anton Goudsmit, bassist Frans van der Hoeven en drummer Pascal Vermeer.

Daarnaast speelt Van Vliet al enige jaren met vocaliste Simin Tander, met wie hij veel in Duitsland en buiten Europa optreedt. Van Vliet werkt ook met een aantal moderne dans- en theatergroepen, waaronder die van zijn broer, beeldend kunstenaar Marc van Vliet. Bovendien heeft hij in de loop der jaren met vele grote internationale musici gespeeld, onder wie Bob Malach, Kenny Wheeler, John Zorn, Norma Winstone, Charly Mariano en Jakob Bro.

In 2014 brengt Van Vliet twee CDs onder zijn eigen naam uit: Wait, een soloplaat, en OGU, een trioplaat met Bram Stadhouders (gitaar) en Etienne Nillesen (drums). Beide CDs krijgen lovende kritieken.

In 2014 ontvangt Jeroen van Vliet de Buma Boy Edgarprijs.

Discografie
Als sideman speelt Van Vliet op ruim vijftig CD’s mee. Onder zijn eigen naam dan wel met zijn eigen groepen brengt hij de volgende albums uit:

Wait – solo piano, 2014
Jeroen van Vliet OGU – met Bram Stadhouders en Etienne Nillesen, 2014
(Estafest) Eno Supo – met Oene van Geel, Anton Goudsmit en Mete Erker, 2014
(Estafest) Estafest Live! – met Oene van Geel, Anton Goudsmit en Mete Erker, 2011
(Sikeda) Thin Air – met Erwin Vann, Afra Mussawisade, Jörg Brinkmann, Pascal Vermeer, Frans van der Hoeven, 2010
The Poet & Other Tales – met Pascal Vermeer en Frans van der Hoeven, 2008
Unseen Land – met Mete Erker, 2005
Alleen nog maar de zon schilderen – met Herman Coenen, 2004
En Blanc et Noir – met Michael Moore en Eric van der Westen, 2002
Red Sun – met Dré Pallemaerts en Frans van der Hoeven, 2001
Who’s Afraid – solo piano, 1995

www.jeroenvanvliet.com