Biografie Martin Fondse

Biografie Martin Fondse

Martin Fondse (Bergen op Zoom, 1967) speelt piano en vibrandoneon (de barokke versie van de melodica) en geniet daarnaast bekendheid als componist en arrangeur van jazz en hedendaagse muziek.

Fondse studeerde piano en lichte muziek aan de Hogeschool voor de Kunsten, Arnhem bij Robert Vermeulen en Rob van de Broeck. Aan de Musikhochschole in Keulen volgde hij compositieles bij de Amerikaanse trombonist-componist-arrangeur Bob Brookmeyer, waar hij onder meer leerde het arrangeren te benaderen als her-componeren. In 1996 volgde hij pianolessen bij Kenny Werner.
In 2009 ontdekte Martin Fondse de vibrandoneon als instrument voor nieuwe expressiemogelijkheden, en bespeelt het vanaf die tijd zowel in solo concerten als in ensembles.
(foto Krijn van Noordwijk)

Martin Fondse heeft een voorkeur voor grote bezettingen en vormde diverse eigen ensembles. Hij speelt veelal eigen composities, variërend van solostukken tot werken voor symfonieorkest, altijd gekenmerkt door een eigen, humoristische, narratieve stijl. Zijn werk bestrijkt een zeer uitgebreid muzikaal speelveld en weerspiegelt een liefde voor grensverkenning en het verenigen van klankwerelden.

In de jaren ’90 formeerde hij zijn eerste band, het oktet De Achtbaan (later omgedoopt tot het Martin Fondse Oktemble), waarmee hij eigen stukken speelt met een humoristische, cartoonachtige aanpak, naast melancholiek werk en vrije improvisaties. In het ensemble figureren jonge talenten naast ervaren krachten. In 2000 volgde de oprichting van de Groove Troopers, een kleine bigband waarmee hij een weg zoekt tussen traditioneel bigband repertoire en moderne dansmuziek, met invloeden uit jungle en grooves uit de popmuziek. Zeven jaar later richtte hij het Starvinsky Orkestar op (vanaf 2013 omgedoopt tot Martin Fondse Orchestra of kortweg MFO), een ensemble met instrumenten en musici uit de klassieke muziek en instrumentalisten met een jazz achtergrond.

Fondse ontving compositie opdrachten van het North Sea Jazz Festival en de VPRO (tbv het SJU Jazz Festival). Hij componeerde en arrangeerde voor zeer uiteenlopende ensembles en orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, het Metropole Orkest, het Nederlands Blazers Ensemble, het Jazz Orchestra van het Concertgebouw en de Big Band Hessischer Rundfunk.

Internationaal werkte hij in recente jaren intensief samen met de Braziliaanse ster Lenine, Peter Erskine & Doudou N’Diaye Rose en Matthew Herbert en trad hij op als dirigent bij het Orquestra Tom Jobim (BR). In Nederland ging Martin Fondse langlopende samenwerkingen aan met Eric Vloeimans, Mete Erker, Eric van der Westen en Remy van Kesteren.
Naast zijn werkzaamheden als musicus en componist/arrangeur en het leiden van zijn eigen ensembles is Fondse een veelgevraagd mentor en orkestleider. Zo gaf hij leiding aan XL Jazz, een jaarlijks project met gevorderde amateurs, semiprofs en jonge talenten; was hij artistiek leider van het BEAM Orchestra en meer recent (2015 – 2017) artistiek leider van het Sena Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO).

Martin Fondse heeft 12 CDs op zijn eigen naam staan en werkte aan vele CDs mee als componist, arrangeur of sideman. Hij maakte filmmuziek voor meerdere (animatie)films.
Hij ontving vele (inter)nationale onderscheidingen voor zijn orkestraal werk en zijn filmmuziek, waaronder de Zilveren Notenkraker (2016, NJJO), een Edison Award Jazz National (2012) en een Nederlandse inzending voor de Oscars (Animated Shorts, Phantom of the Cinema 2009).