Biografie Jasper van ’t Hof

Jasper van ’t Hof (Enschede, 1947) is een pianist, keyboard speler en componist. Met een jazztrompettist als vader en een operazangeres als moeder, groeit Van ’t Hof op in een muzikale omgeving. Op vijfjarige leeftijd begint hij piano te spelen en krijgt hij les van o.a. Harry Bannink. In zijn tienerjaren weet hij al dat hij van muziek zijn professie wil maken en hij ontwikkelt zich vervolgens als autodidact verder tot internationaal succesvol toetsenist.

Op 19 jarige leeftijd wordt Van ‘t Hof ontdekt, wanneer hij de tweede prijs wint op het Loosdrechts Jazz Concours. Hiermee speelt hij zich in de kijker bij drummer Pierre Courbois, die hem uitnodigt zich samen met gitarist Toto Blanke aan te sluiten bij zijn jazzrock-groep Association P.C. De groep breekt internationaal door en speelt in heel Europa. Van ’t Hof maakt daar reeds veel gebruik van elektronica. Vier jaar later verlaat hij Association P.C.

Inmiddels heeft hij zodanig naam gemaakt, dat hij naast het geven van solo optredens samenspeelt met musici als Archie Shepp, het combo Piano Conclave (met o.m. George Grüntz en Keith Jarrett) en saxofonist Charlie Mariano, Bob Malach en Ernie Watts.

In 1974 richt hij samen met Mariano de groep Pork Pie op waarbij ook gitarist Philip Catherine, drummer Aldo Romano en bassist Jean-François Jenny Clark zich aansluiten. Ze trekken Europawijd volle zalen.

Zijn nieuwsgierigheid maakt hem tot vernieuwer van de Europese jazzscene, op (elektrische) piano, synthesizer en ook kerkorgel. Hij beperkt zich niet tot een stroming, maar speelt bebop, freejazz, groove-jazz, jazzrock, fusion en pop en introduceert zijn VOJ music (Very Open Jazz: zeer emotionele persoonlijke structuren en lyrische lijnen die plotseling uitmonden in uitzinnige pianosolo’s).

Zijn zoektocht naar nieuwe muziekvormen brengt hem in de jaren 80 in Afrika. Van ’t Hof ontdekt de nu wereldberoemde Afrikaanse zangeres Angelique Kidjo, met wie hij 6 jaar lang de band Pili Pili vormt en meerdere albums opneemt. Pili Pili brengt een concept waarin jazz/elektronische muziek en improvisatie worden verweven met stevige Afrikaanse ritmes. De wereldmuziek van Pili Pili slaat internationaal gigantisch aan, met name in West-Duitsland. Pili Pili blijft jarenlang zeer succesvol en vele jonge talenten, waaronder ook Nederlandse talenten als Eric Vloeimans, Isaline Calister en Tineke Postma, weten via deze band het grote publiek te vinden.

Jasper van ’t Hof heeft gespeeld in talloze samenstellingen, met vele nationaliteiten. Tot op de dag van vandaag is hij veelvuldig te zien en beluisteren op buitenlandse podia. De laatste jaren treedt hij daarnaast meer dan voorheen op in Nederland, niet in de laatste plaats door het in 2016 opgenomen akoestische album No Hard Shoulder – van zijn Nederlandse Jasper van ’t Hof ¼tet met Dick de Graaf, drummer Jamie Peet , bassist Stefan Lievestro en later Frans van der Hoeven.
Van ‘t Hof is een virtuoos toetsenist en een van de meest actieve jazzmusici van Europa. Hij schreef meer dan vijfhonderd composities en bracht 78 cd’s uit. Hij werd meermaals uitgeroepen tot beste jazzpianist van Europa (in gerenommeerde buitenlandse tijdschriften Down Beat/VS, Melody Maker/UK en Jazz Podium/DU). In Nederland is hij eerder onderscheiden met een Edison en Bird Award.