Programma uitreiking aan Tineke Postma bekend

Optredens van het Tineke Postma Quartet, Jasper van ’t Hof en de internationale groep Sonic Halo bij de prijsuitreiking op 9 december.

Op woensdag 9 december 2015 krijgt saxofonist, componist en bandleider Tineke Postma de Buma Boy Edgarprijs 2015. Zij ontvangt dan de wisseltrofee – het bekende plastiek van Jan Wolkers – en een geldbedrag van € 12.500.
Het door Tineke Postma samengestelde programma van die avond geeft blijk van haar veelzijdigheid. Zij speelt met musici van verschillende generaties, afkomstig uit Europa en Amerika, die beïnvloed zijn door uiteenlopende muziekstijlen.

foto maarten jan rieder
foto maarten jan rieder

Met haar 10-jarige Nederlandse Tineke Postma Quartet (met pianist Marc van Roon, bassist Frans van der Hoeven en drummer Martijn Vink) brengt ze eigen werk ten gehore van haar met een Edison bekroonde CD The Dawn of Light. Lyriek, ruimte, samenspel, intense ritmes en klassieke invloeden, zoals een arrangement van de modern klassieke componist Heitor Villa Lobos, zijn belangrijke kenmerken.

 


Met jazz coryfee Jasper van ’t Hof gaat zij een muzikale dialoog aan, met invloeden uit de elektronische jazz.

 

 

In haar nieuwe internationale groep Sonic Halo staat Tineke Postma zij aan zij met haar vroegere leermeesters en bandleiders saxofonist Greg Osby (VS) en drumster Terri Lyne Carrington (VS). De composities van Osby en Postma laten hedendaagse jazz met hippe New Yorkse grooves horen. Sonic Halo speelt deze avond met pianist Florian Weber (Duitsland) en bassist Clemens van der Feen, met een gastoptreden van gitarist Reinier Baas.

postma en osbyDe presentatie van de avond is in handen van Hadassah de Boer.
Ter afsluiting van de avond is er een optreden van DJ Ruben van Roon (DJ Kikke).
De concertavond wordt live uitgezonden in VPRO’s Vrije Geluiden op Radio 6.
Kaartverkoop bij het Bimhuis gaat van start op 15 oktober 2015.

In de biografie van Tineke Postma op deze site staat meer informatie over een paar van deze ensembles. Ook op de video-pagina.

De VPRO zendt het volledige programma (van 20:00-00.00) live uit op Radio 6.
Meer informatie op de site van  Radio 6 en ook op de programmasite van Vrije Geluiden